معرفی
 
ورود کودک به مدرسه، صرفا آغاز آموزش رسمی و یادگیری سواد خواندن و نوشتن نیست بلکه سرآغاز زندگی اجتماعی و فراگیری راه و رسم جامعه‌پذیری و کسب مهار تهایی است که برای زندگی در یک جامعه‌ی انسانی با مؤلفه‌های فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی ضروری می‌باشد. از این رو باید گفت مدرسه، خانه دوم کودک است تا در آن بتواند زیستن در اجتماع بزرگتر از خانواده را تجربه کرده، با نقش، جایگاه، مسئولیت، و قوانینی جدید آشنا شده و خود را برای تبدیل شدن به شهروندی مشارکت‌جو، قانون‌مدار و مسئولیت‌پذیر و به طور خلاصه شهروندی موثر، فعال و پویا، آماده کند. در برخی از کشورها با درک اهمیت و ضرورت جامعه‌پذیر کردن کودکان و نوجوانان و نهادینه‌ساختن فرهنگ شهروندی در جوامع شهری، سالهاست که آموزش شهروندی به عنوان یکی از مهمترین محورهای آموزشی مورد توجه برنامه‌ریزان و مسئولان آموزشی و شهری قرار گرفته است و با پشتوانه‌های عظیم علمی و پژوهشی به تهیه‌ی ابزارهای چندرسانه‌ای اعم از کتاب، بازی وفعالیت، فیلم، پایگاه‌های اینترنتی، و نرم‌افزارهای مختلف پرداخته‌اند.
 
مهمتر از همه اینکه با ایجاد یک نظام منسجم و هماهنگ میان سازمان‌ها و نهادهای آموزشی و تربیتی با مجموعه‌ی مدیریت شهری، استفاده از این امکانات را الزامی ساخته‌اند. امروزه فرهنگ شهروندی یکی از مهمترین شاخصه‌های ارزیابی جوامع شهری از ابعاد مختلف می‌باشد. حفظ محیط زیست، استفاده‌ی معقول از انرژی، کاهش آلودگی هوا، استفاده از وسایل نقلیه‌ی عمومی درون شهری، برخورد با گردشگران، مراقبت از اموال عمومی، پاسداشت میراث فرهنگی و تاریخی، مشارکت در امور شهری، رعایت قوانین و مقررات، امنیت، شادابی و سرزندگی شهری و رعایت اخلاق شهروندی نظیر احترام به دیگران، نوع‌دوستی و یاریرسانی، پذیرش تفاوتها، و ... از جمله مؤلفه‌های فرهنگ شهروندی است که توجه به آنها می‌تواند نشان دهنده‌ی بلوغ اجتماعی و فرهنگی شهروندان باشد و راه را برای توسعه‌ی همه جانبه در شهرها هموار سازد. بدون تردید توسعه فرهنگ شهروندی به دلیل گستردگی ابعاد و تنوع کارکردهای آن نمی‌تواند صرفا بر عهده‌ی نظام مدیریت شهری باشد چرا که هر کدام از حوزه‌های فرهنگ شهروندی به طور مستقیم یا غیرمستقیم با وظایف و زمینه‌ی فعالیت سازمان‌ها و نهادهای دیگری نیز گره خورده است. از این رو لازم است با درک اهمیت و ضرورت این امر، ضمن تبیین ابعاد فرهنگ شهروندی، همه‌ی دستگاه‌ها و سازمان‌ها با کمک مدیریت شهری به نهادینه‌سازی آن در جامعه‌ی شهری بپردازند.

 در سال‌های اخیر با رایزنی‌های گسترده و پیگیری‌های جدی که با سازمان‌های مختلف انجام شده است، توفیق برخورداری از همکاری و همراهی صمیمانه مسئولان آموزش و پرورش را کسب کرده‌ایم. بر این باوریم که نهاد آموزش و پرورش به عنوان مهمترین و اثرگذارترین نظام آموزشی و تربیتی جامعه و با در اختیار داشتن کودکان و نوجوانان وهمچنین دسترسی به خانواده‌های دانش‌آموزان به بهترین شکل ممکن می‌تواند ما را به اهداف برنامه توسعه‌ی فرهنگ شهروندی برساند. به همین خاطر با برگزاری جلسات هم‌اندیشی و مذاکرات متعدد با عزیزان مسئول در معاونت آموزش پیش دبستانی و دبستانی توانستیم تفاهم نام‌هایی تهیه نمائیم. تلاش ما بر این بوده تا با توجه به گروه سنی مخاطب کتاب که کلاس اول ابتدایی می‌باشند و با در نظر گرفتن به مؤلفه‌های هنری، کتاب کار مناسبی در اختیار شما آموزگاران محترم قرار دهیم تا با توجه به موقعیت‌های مختلف در کلاس درس بتوانید مهارتهای شهروندی در نظر گرفته شده برای این گروه سنی را با استفاده از فعالیت‌ها، بازی‌ها و داستان و شعر و ... به دانش‌آموزان خود آموزش دهید.